De mening van het kind

Mariet Tonen
Mariet Tonen,
(13 berichten)

Mariët Tonen is eigenaar van ‘Jouw leven in de steigers’, een echtscheidingsadviesbureau. Op meerdere locaties in Nederland bieden zij professionele ondersteuning op emotioneel gebied en bij praktische zaken, zoals het ouderschapsplan en de omgangsregeling. Kijk voor meer informatie op Jouw leven in de steigers. Volg Jouw leven in de steigers op Twitter via @scheidenmetkind en @gelukofgelijk. Op Facebook is ‘Jouw leven in de steigers’ hier te vinden.


De mening van het kind

Geplaatst door Mariet Tonen op 4 juni, 2012, 1 reactie.

Op het artikel in het belang van het kind heb ik veel reacties ontvangen, onder andere via Linkedin. Veel mensen geven aan dat het zo belangrijk is om het kind naar zijn mening te vragen. Toch blijkt dat in de praktijk lastig te zijn. Want wat is de mening van het kind?

Eigenlijk vragen we van het kind om zijn1 mening te geven, los van de mening van zijn vader of moeder.  Daar moet je als kind behoorlijk sterk voor in je schoenen staan! Want hoe moeilijk is het niet om je mening te verkondigen op het moment dat je duidelijk merkt dat een van je ouders het helemaal niet met die mening eens is?

Menig volwassene past zijn eigen mening aan naar de verwachtingen van de omgeving en wij verwachten van kinderen dat ze bij hun eigen mening blijven? En deze ook nog duidelijk uitdragen?
Daarnaast vraag ik me af of de mening van het kind ook altijd leidend moet zijn.

Een voorbeeld:
Rianne wil naar het eindfeest van de sportvereniging. Dit feest start om 10.00 uur ’s morgens en vanaf 18.00 uur is er ook een bbq tot ongeveer 21.00 uur.
De moeder van Rianne wil dat Rianne om 18.00 naar huis komt want zij heeft al een bbq gepland met vrienden en die afspraak was lang geleden al moeizaam tot stand gekomen.
Vader wordt heel boos als hij dit hoort, want Rianne wil naar het eindfeest en ook naar de bbq en het is zo belangrijk dat ze daarbij is. Vader vindt moeder maar egoïstisch en zegt dat moeder Rianne niet serieus neemt.

Als ik om me heen kijk zie ik op feestjes van (sport)verenigingen altijd wel een aantal mensen ontbreken. Soms door vakanties of andere feestjes of verplichtingen. Hoe schadelijk is het voor Rianne dat ze niet naar de bbq kan? Hoe wenselijk is het dat de sociale contacten van Rianne met de vrienden van moeder extra worden aangehaald? Ik kan me herinneren van vroeger dat ik soms met mijn ouders mee moest, ook al had ik geen zin. Dat hoort er toch bij? Het is toch niet zo dat het kind vraagt en wij als ouders draaien?

Het is echter anders als ouders gescheiden zijn. Als een kind dan af moet zeggen voor een activiteit buitenshuis dan is dit voor de andere ouder een aanleiding om een brevet van onvermogen af te geven over de andere ouder. En, laten we eerlijk zijn, voor het kind een aanleiding om te kijken of het zijn zin kan krijgen via de andere ouder. Daar is het nu eenmaal een kind voor.

Binnen een huwelijk vinden we dat allemaal normaal. Lachen we om de voorbeelden van ouders die aangeven dat hun kind eerst een vraag stelt aan mama. Nee te horen krijgt en vervolgens dezelfde vraag aan papa te stelt! En zeggen we ook nog stellig dat het zo belangrijk is om één lijn te trekken naar het kind.

Hoe kan de mening van een kind worden meegenomen? Hieronder een aantal tips:

* Communiceer zoveel mogelijk normenvrij met elkaar en met je kind. Dan kan je kind zijn eigen mening vormen.
* Als je kind zijn eigen mening geeft, dan helpt het dat die mening er mag zijn. Prijs je kind voor het feit dat hij aangeeft wat hij wil.
* Val je ex-partner bij ook al zou je het zelf anders doen. Je helpt je kind meer door de andere ouder te ondersteunen dan de verschillen tussen jullie uit te vergroten.

_______________________________________________________________________
1 Waar ‘hij’ of ‘zijn’ staat in de tekst kan ook ‘zij’ of ‘haar’ gelezen worden

 

 

Een reactie op “De mening van het kind

  1. En zo is het maar net! Goed stuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *