Hooggevoelige ondernemer zijn, kan dat?

Eva Pama
Eva Pama,
(37 berichten)

Eva Pama is psycholoog en heeft de missie om hooggevoeligheid gewoon te maken. Dit doet ze met een aantal collega's bij hooggevoelig heel gewoon, door begeleiding van kinderen, ouders, volwassenen, boekjes, workshops, informatieve lezingen, een eigen methode en voor professionals de geaccrediteerde dagtraining 'Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid' én de opleiding tot hooggevoeligheids- deskundige. Hooggevoeligheid is een kwaliteit en kracht.


Hooggevoelige ondernemer zijn, kan dat?

Geplaatst door Eva Pama op 2 juli, 2013, 0 reacties.

Afgelopen dinsdag was Hooggevoelig heel gewoon als gastspreker uitgenodigd op de inspiratieavond in Zwolle. Mijn moeder, Jaqueline Pama, en ik gingen op pad. We hadden weinig idee van de opkomst, van de ruimte of van het programma. Maar hoe doe je dat dan, als hooggevoelige ondernemer?

Voorafgaand aan deze avond was Jaqueline geïnterviewd en verscheen er een mooi artikel in de krant. Op facebook merkten we dat er een hoop belangstelling was. We hoorden van een aantal mensen dat ze naar de inspiratieavond kwamen en we gingen uit van zo’n 20 tot 30 mensen, maar het konden er ook wel 10 zijn. Geen beeld, geen verwachting en geen zekerheid. Op je af laten komen dus, óók als hooggevoelige ondernemer die zo graag wat context of houvast wil..

Een paar dagen van te voren was de powerpoint presentatie klaar, hadden we nette naambadges en mapjes met folders gemaakt. De boekjes waren ingepakt om te verkopen en alles stond klaar. We aten gezellig samen, stapten in de auto en werden ons toen opeens bewust van hoe relaxt we waren.

Ondertussen zijn we er namelijk achter gekomen dat het prettig is om dit soort dingen (avonden, congressen, symposia, borrels) samen te doen. We hebben gemerkt dat het, als hooggevoelig mens, veel meer energie kost als je alleen bent, dan met z’n tweeën (of drieën). Als je samen bent kun je even stoom afblazen, wat delen, samen aankomen en samen weggaan én samen de mensen die nog even na willen praten, wat willen vragen of een boekje willen kopen te woord staan. Dat scheelt een hoop prikkels!

We hebben vooral erg genoten van de presentatie en vooral van de interactie die ontstond. Ik vind het geweldig om daar te staan en te vertellen over hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit. Door praktische dingen te vertellen en te delen wat ik tegenkom of ervaar, zie ik veel herkenning in de blikken van de mensen. Vooral bij de kenmerken van hooggevoeligheid zie ik bijna de lampjes boven hun hoofd aangaan en hoor ik de kwartjes vallen. Een ‘aha’-moment ontstaat, wat gevolgd wordt door blijheid, energie en liefde (voor zichzelf) als we vervolgens benadrukken wat de mooie kanten zijn van hoogsensitiviteit. Ik zie mensen knikken wanneer we ze vertellen dat hun hooggevoeligheid hun kracht is, waarmee ze juist ín de maatschappij moeten staan en het zo goed kunnen gebruiken en dat het zonde is als ze zich distantiëren van de wereld..

En wanneer we deze presentatie één keer voor en één keer na de pauze hebben gegeven en onze oefeningen met ze hebben gedeeld en ze deze ook hebben gedaan, zit het erop. We ruimen op, praten na en gaan naar huis. Uitgeput, moe en vol. Maar ook voldaan, tevreden, geïnspireerd en bevestigd in wat we doen en te brengen hebben. En dat we dus ook de wereld in moeten om Hooggevoeligheid ‘gewoon’ te maken.

Ik kom thuis, drink wat en praat na met mijn vriend en ga onder de douche staan. Daar probeer ik iedereen los te laten, de gesprekken te laten voor wat ze zijn en te denken ‘er is morgen weer een dag’. Ik ontspan wel, maar m’n hoofd voelt nog steeds vol. Ik lig om half 12 in bed en ben moe, maar slapen kan ik nog niet. De gesprekken blijven passeren en ik blijf de mensen zien. Het laatste wat ik zie is de wekker die me vertelt dat het 1.50 uur is.. en dan val ik eindelijk in slaap.

’s Ochtends blijf ik een uurtje langer liggen want m’n lijf voelt nog moe en ik heb de mogelijkheid. Ik sta rustig op en merk dan dat ik er weer ben. Niet lek, niet moe, niet kapot. M’n energie is hersteld en ik heb alle indrukken en prikkels ondertussen verwerkt. Wel weet ik dat ik vandaag niet de drukte op ga zoeken, geen winkels en niet te veel mensen.

De vraag was, hoe onderneem je als hooggevoelig mens? Door het vooral te doen, je goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je jezelf goed voelt. Geniet terwijl je bezig bent, neem waar wat het effect is van wat je vertelt op de mensen en let goed op wat je nodig hebt. Niet alleen van te voren en achteraf, maar vooral tijdens je ‘onderneem-actie’. Calculeer in dat het niet niks is, maar dat je het ook graag wilt of nodig hebt. Neem van te voren de tijd om voor te bereiden en erna de tijd om te herstellen. Maar bovenal: zet je hooggevoeligheid in als je kracht.. Ga ervoor staan, zet het de wereld in en leef het!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *